Tuesday, July 14, 2015

Suka suki di Kepulauan Borneo ~ Sabah Dibawah Bayu

Best sgt bile pijak dibumi Sabah.... first time kami sekeluarge ke sini... tidur 1mlm di Kot Kinabalu... g ke pasar filipin...sesak sgt..byk mutiare dorg jual...maap aku xberkenan pakai mutiara...mama je bli byk!! Kami ke Kundasang, destinasi yg kami impikan..tempatnye yg dingin mcm genting, dpt la chalet dengan pemandangan Gunung Kinabalu depan2...mmg terbaik...ni mpt kami pergi pertama skali..Ladang Teh SABAH. Sama je mcm Cameron...... Bli la ole2 Teh SABAH...lagi sdap u ollz dr teh lipton ke Boh ke...hahahah

ni lak kami g ke  Desa Cattle Dairy Farm, Kundasang.... mcm dok ade kt switzelen gitu u ollzz... best blh bg bby lembu mnum susu...sejuk ade kt atas sana... pemandangan amat2 menarik.... masuk smua di area sabah ni xde yg free ye..smua berbayar tau. Banyak pic kenangan ambil kt cni...tp xleh la letak smua nnti ade lak yg termuntah kan...


Yang ni lak kami ke SANTUARY IKAN KELAH TERAPI,KAMPUNG LUANTI,RANAU.... nak cr tempat ni xsusah..sebelah dengan Ladang Teh...Kami pergi hr lain coz masa g ke Ladang Teh cuace dh petang.... ke cni pn kne bayaran tau...dan diberi masa 30minit sahaje ok... group akan diberi no.giliran untuk masa utk elakkan sesak dlm santuary.... hohohoho mak aiii ikan tu gigit smpai merah2 kaki den..terjerit2 la kami... ank2 pn suke sbb tgk ikan smua besar betis dewase hokeyyyy.... Boleh juge mandi bersama ikan tp bayaran lain lah yeeee..... rase 30 minit tu sekejap sgt wisel dh bunyi suruh naik.... ank2 xpuas..insya allah kami akn repeat ke sni lg....




















yg ni kt Kinabalu Park iaitu tempat para pendaki nk mulakan dakian.... kami g ke cek point ptama...sejuk sgt kt atas tu...sesekali kabus tebal menyelubungi gunung kinabali... dapat la tgk yg dorg kate tanduk donkey tu...mase tu masih ade lg... tp setelah kami pulang dlm 1 bulan berlaku gempa bumi,,semuanya hye tgl kenangan... 2 kali naik ke Kinabalu park... oleh kerana kinabalu park dekat dgn chalet..so naik la utk beli ole2... hmmm harge blh la mahalnye..ank2 dpt la sorg sekor berok, kami beli sorg selai bju...kenangan baq hang!!!


Setelah 3 malam di Kundasang kami turun semula di Kota kinabalu...so singgah la di Upside Down....ala rumah terbalik tu...masuk saje sorg rm10 ade GST lg tau...dlm rumah xblh amek gmbr sebab tu adelah kepunyaan personal pye... so blh ambil area luar jelah... Blh thn kreatif die...dgn krete kancil plat johor diterbalikkan..tandas n mcm2 lg lah... so xrugi pn masuk...mcm biase setiap tmpat akan ade ole2 kami bli..heheheheh

Muzium sabah bkn saja sekadar muzium tau dorg ade wt Kg Warisan belakang bgunan...dlm muzium xdebenarkan amik gmbar hmmmm so sad... 2x kami masuk kg warisan ni...mcm2 jnis rumah kami tgk...kali ke 2 tu sempat la berborak dgn sorg kakak ni ..dielah pnjual cenderahati n penjaga rumah2 dlm ni...mcm2 cerite setiap rumah die ceritakan...meremamg gak la bulu roma... xrugi kite jelajah SABAH ni...

Sepanjang 7 hari 6 mlm kami disana...last sekali kami ronda2 3 pulau yg terkenal disabah... lautnya masya allah cantik sgt2...tp chalet kt cni mahal2..kne ade duit yg berkepok2 if nk bermalam disini... blh tgk ikan nemo trus dr ats jabatan...mmh teruje..ank2 tgk je trus nk terjun... sbb lautnye n pantainye amat2 cntik... tgk lak perkampungan atas air... mcm2 corak umah pn ade...itulah kehidupan mereke.


Kami pn sempat g Pesta Keamatan....alhamdlillah terkene lak pada masanya... jualan murah2... dpt tgk acara peraga pakaian2 dorg...best gilerrrr

ini lah pemandangan dr chalet kami...ni pkl 6 pagi ye uolzz... pemandangan gunng kinabalu...aman damai sgt2...

 

Sambut 3 moment semasa ade kt sabah...HARI IBU..BFDAY LEESA YG KE4...BFDAY MAMA...how sweet kepergian kami ke SABAH.... HAPPY sgt2...syukur.... Terima kasih abah bawa kami smua ke sini..belanja sakan abh ye...syok tgk smua gembira... insya allah ade rezeki kite honeymoon ramai2 lg ke sini atau ke tempat lain pula.....

TAMAT


No comments:

Post a Comment