Monday, September 28, 2009

A!D!Lf!Tr! yg meriah.....

ni pic aku n adk....lin namenye. If aku kuar g mane2 ramai owg confius mane 1 adk n mane1 akak... coz bdn aku kcik dr die hahahah... ni mase rye kt umh sepupu kt alor setar lpas smbhyg raye

ni la mama ksygan aku.... abh aku xlarat nk g beraye so die dok la kt umh tok aku je.... so pic die pn ade ler... same ke x erk muke kami??? but u know, suare n name kami same...hahahah

ni pic aku tgh tggu my family g lawat kubur arwah tok wan n mak teh aku....aku xleh so kne jd driver je la..... setelah skian lame....kami jumpe blk d'aidilfitri thn ni. Tmakbul la segale keinginan utk berjumpe smua mber2 SMK NAKA,ALOR SETAR....setelah 6 thn xjmpe.... lame kan... msg2 dh ade haluan sndiri...byk lg gmbr yg xblh dimuatkan dlm blog ni.... ni antare best friend aku.... wardah n zahraa

ni raye kedua kt umh tok aku sebelah PERLIS lak..... umh tok aku yg besar wt kan aku gerun nk dudok . dgn mak long yg grg lg.... taubat la....


jgn terkezut lak bju aku yg merah ni same dgn mama....Sbenarnye ia 1 bju.... nk jd kan crite... mlm 1 hr sbelum rye sepatutnye bju yg 3 pasang ditempah siap, tp tup tup bile mama cll mkck tu ckp sempat siap 1 jer bju, tu pn tgh jahit..... Membuat kan aku angin sepanjang jln nk blk kg.....ia la xder bju rye nk pakai. Sdangkan anta sebelum puase tau!!!!

esknye, owg tgh wt ketupat n bkr lemang...aku mama n adk aku g merayap kt bndr AS, cr bju raye.... so dpt la 2 psg bju, yg color pich n merah ni....so aku n mama pn berkongsi la bju rye.... so sweet...





ni gmbr beraye kt umh my cayang mase die anta aku lek segamat coz umh bakal mak mertuaku kt Felda Pemanis ni je... best sgt.....ade gak pic yg xleh msk kt dlm blog ni....

Monday, September 14, 2009

999 Vs Sh0pp!nG RayE......


lepas jer paper global...aku dh siap2 kemas nk lek kl.... tren aku jam 2.23 pg.... sebelun tu aku n syira n ina kuar awal... pkl 12.30 dh kuar g jln2 segamat...sajer je nk tgk segamat pg2 bute...


ade something x diingini ber laku... ktorg nmpak budak kne pukul kt dataran... ramai tuh...tkut gak r...lame gak ktorg dok dlm krete, but aku suggest kt syira soh call polis....baru jer die ckp dgn pegawai tu, krete polis pn sampai... dlm krete...mcm2tande tye, mcm ne erk bdk tu? ape yg blaku sbenarnyer? nk g tgk r? sian kt die, n tak patut diorg wt mcm tuh? dan mcm2 lg.....


hmmmmm.... tren aku sampai kl pkl 6.10 minit pg.... my cayang dh tggu....
ktorg ronde2 kl then die trus msk keje....n aku terpakse tggu die dlm krete, ape lg aku wt taik mate la dr pkl 8 pg sampai pkl 1 ptg..... lepas tu trus g shopping... die bwk aku ke I0I MALL PUCHONG.... die bli kan aku spasang kasut yg berharge RM 80 n spasang kemeje...kt sane mcm aku nk bli smua jer.... smua sale dr 50% sampai 75%...mcm nk gile aku n my cayang.... my cayang bli kasut brand POLO harge rm 200...oleh sebab aku minat tgk die sarung kasut tu, die trus bli....


hmmmm... best sgt... aku sampai kt umh mase bukak pose....lepas tu aku g shopping lg, abh bg duit...aku g dgn mama....aku bli lg kasut....hahahah dpt due dh kasut.... esoknyer aku nk blk, my cayang bwk aku shopping lg....oleh kerane tiket bas aku pkl 7.30, die ajak g TIMES SQUER....peh smue nye sales.... murah2...smua aku nk bli.... my cayang blikan aku bju lg...
haHAHAH best giler....keje aku shopping...shopping....n shopping...n sampai xigt aku ader 2 test hr isnin(hr ini).....hmmmm.... so ari ni aku leh la jwb even bce hyer ckit2...

Monday, September 7, 2009

m3njaGa HaTi.....

Meski terus hati ini berharap
Aku mengerti engkau takkan kembali
Meski terus hati ini menunggu

Kau sayangi tetap bukanlah aku
Meski terus mengalun lagu rindu

Bukan lagi aku yg menghiasi mimpimu
Meski kutau smua hanya demi silaturahmi

Kan kujaga hati terus seperti begini

Bukan senang nak menjaga hati ni…kekadang dalam kita menjaga dnegan sebaiknya, ia terbabas dan terlepas juga. Bila terbabas atau terlepas dari kurungan tu, cepat-cepatlah kita kurung dia ballik. Takut nanti, bila dah lepas bebas, ambil masa lama pulak nak kurung dan jaga balik.

Dalam proses menjaga hati ini, kita tak pernah lekang daripada bisikan syaitan yang sentiasa berusaha dan mencuba untuk membisikkan kejahatan dalam diri kita. Kekadang bisikan syaitan ini sekali pandang nampak baik dan ok sahaja, tetapi bila difikir dengan mendalam, ternyata kesan di sebaliknya mendatangkan kemudaratan.

Sebagai contohnya, seseorang yang dikhianati atau dianiaya oleh orang lain, sekali nampak tak salah kalau dia membalas balik apa yang dibuat kepdanya. Tapi kalau kita fikir dan timbang dengan waras, kalau kita juga seperti mereka, apa bezanya kita dengan mereka. Tindakan kita mendajalkan orang itu balik bukankah adalah kerana bisikan syaitan. Bukankan bertitik tolak daripada perasaan geram dan sakit hati? Sekali pandang memang padan lah dengan muka orang tu. Sama-sama kena, kira ok la kan…tapi cuba fikirkan kesan daripada tindakan kita itu.

Tiada siapa yang dapat membimbing hati kita ini kecuali diri kita sendiri. Sebab rahsia hati, apa yang tersirat dalam hati kita hanya kita dan Allah sahaja yang tau. Hati dapat dibimbing dan dikawal setelah ia berkerabat dengan akal. Sebaliknya akan berlaku kalau ia berkerabatkan nafsu.
smua ini telah berlaku dlm hidup aku.... sepanjang mggu ini...
sbbkan drpd teman, sahabat, n kekasih....smuanye....
mengape perlu mereka je harus dijage hati n perasaan.
mengape xpk langsung hati org lain sebelum mengeluarkan kate2
renungkanlahhhh....

Friday, September 4, 2009

AkU DaN TalaSeMiA....WhAt???




mase intersesi ri tu aku g wt ujian talasemia kt hospital Segamat....
result die dh kuar...but aku xbrani nk g ambil....takut pn ade...
ntah2 aku antara salah sorg pesakit nye....
peh... tkut sgt.... jom kite tgk ape sebenarnye TALASEMIA.....



Talasemia atau dalam bahasa Inggerisnya Thalassaemia adalah penyakit kecacatan darah. Thalassaemia merupakan keadaan yang diwarisi, iaitu diwariskan dari keluarga kepada anak. Kecacatan gen menyebabkan haemoglobin dalam sel darah merah menjadi tidak normal. Mereka yang mempunyai penyakit Thalassaemia tidak dapat menghasilkan haemoglobin yang mencukupi dalam darah mereka.
Haemoglobin adalah bahagian sel darah merah yang mengangkut oksigen daripada paru-paru keseluruh tubuh. Semua tisu tubuh manusia memerlukan oksigen. Akibat kekurangan sel darah merah yang normal akan menyebabkan pesakit kelihatan pucat kerana paras hemoglobin (Hb) yang rendah (anemia).Sel darah merah bertugas membekalkan oksijen kepada tisu dalam badan manusia.
Kekurangan sel darah merah bagi membekalkan oksijen akang mengakibatkan pesakit talasemia berasa lesu, tidak bermaya, dan mungkin sesak nafas sekiranya paras hemoglobin semakin menurun.Mereka yang mengidap Thalassaemia tidak mampu membekalkan seluruh sel tubuh mereka denga bekalan oksigen yang mencukupi akibat kekurangan haemoglobin dalam sel darah merah. Tisu yang ketiadaan oksigen gagal berfungsi dengan baik. Dengan itu tubuh mereka menjadi lemah, gagal berkembang dengan baik, dan mereka boleh menjadi sakit teruk.Pesakit talasemia biasanya mempunyai paras hemoglobin yang rendah iaitu kurang daripada 10g/dl.


Jenis Talasemia
Terdapat dua jenis talasemia iaitu:

Talasemia minor : Talasemia minor merujuk kepada mereka yang mempunyaikecacatan gen talasemia tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda talasemiaatau pembawa.

Talasemia major : Talasemia major merujuk kepada mereka yang mempunyaibaka talasemia sepenuhnya dan menunjukkan tanda-tanda talasemia.

Tuesday, September 1, 2009

M3RTua Vs M3naNtU........JENG...JENG..JENG...


stelah sekian lame akhirnye ko blk jgk wahai Nury...heheheh my cayang la sape lg... die blk cuti sabtu ri tu. Then aku g umh die hr ahad kebetulan mak die masuk wad sbb H1N1....aku, dr hari jumaat ri tu tggal la aku n housemate aku bdue jer, yg lain smua blk kg....so aku amek kesempatan la berduaan dgn cayang aku...ups....hehehehe (mane ade la, adk2 die ade kt umh n bapak die)....so sepanjang 2 hari aku kt sane, aku tunjukkan la kepakaran memasak aku...coz si nury tu slalu perlekehkan aku org bndar xreti masuk dapur.... first time masak berbuke kt sane, jari dh terbelah oleh kerna pisau mak mertua ku......... mmg best la happening giler...kebetulan mak mertue aku lak dh kuar wad, pe lg merasa la die...maklumla org sakit xboleh pose hahahaha..... mak mertuaku bilang sodaaaaaaaaaaaaaaapppp, ape rahsienye.....(ape lg tersipu2 malu la) pade hal sebelum tu call mama aku dlu tye bhn2 nyer.....hahahah(kantoi)....yg bestyne aku n adk2 beradik die xpayah ssh nk bgn masak utk sahur, bapak mertuaku sudah uruskan, tggal nk NGAPPPPP jer...n tolong kejutkan lg...(ape la ank dare ni)...... ari ni my cayang dh blk KL lepas sahur, tumpang mber die... n aku wt la duty aku mcm biase, g n blk kelas........... arghhhhhhhh bosaaaaaaaaan