Tuesday, February 10, 2009

ke mane perginye lelaki ek..........



Wanita kini menguasai 60% dari jumlah penuntut universiti di Malaysia dan di dunia.Adakah lelaki kini kian bodoh?Bukan saja di universiti,wanita kini menguasi sektok industri.Kebanyakan kilang di Malaysia jumlah pekerja wanita melebihi pekerja lelaki.Apakah pertanda lelaki kian malas?Sebagai artis juga kini kian ramai wanita menjadi pelakun dan penyanyi.Lelaki mungkin kurang berbakat ?Dikelab malam dan disko juga pengunjung wanita melebihi dari lelaki.Lelaki kini mungkin banyak berjemaah di Masjid?Hakikatnya, lelaki x berapa suka kos yg d ambik oleh wanita, contohnya it, banking, account, social science, n banyak lagi. Tapi pegi kat mana2 U, kalau nk tgk lelaki ramai, pegi jer lat Fakulti Kejuruteraan, kat sana lah kaum lelaki berkumpul.. n bukan kt pusat serenti jer.... Lebih2 lagi sekarang nie keadaan wanita lagi ramai dari lelaki dah x available kat ipta kejuruteraan mcm UMP, UTHM, UNIMAP, dan UTeM kt melaka tempat dimana saya menuntut.... Kat sini, lelaki lagi ramai dari wanita... kalau x percaya masuklah pegi utem dan tgk sndiri.... Lelaki sendiri pun dah rimas sebab asyik lelaki jer yg ada kt merata2..... Kesimpulannya, kos yg diminati oleh lelaki tidak seluas kaum wanita..... . N faktor2 yg lain mungkin boleh di ambil kira tapi tidak setepat yang dijangkakan....
salah satu faktor kenapa perkara ini terjadi, lelaki lebih suka bermain-main diperingkat awal... bila dah masuk peringkat dewasa barulah mereka sedar akan pentingnya pendidikan... kalau dilihat dari segi kematangan.. pertumbuhan wanita adalah lebih dahulu berbanding lelaki... mengikut teori perkembangan maslow... tahap perkembangan dan pertumbahan adalah berbeza-beza

1 comment: