Thursday, February 5, 2009

hantu semakin mengganasDahulu drama-drama Indonesia yang menonjolkan cerita-cerita mistik seperti "Bawang Putih Bawang Merah" menjadi isu hangat kerana dikatakan ala-ala khurafat tetapi tetap menjadi sambutan hangat di Malaysia.
Kini, TV3 seolah-olah ingin mempengaruhi anak-anak kecil,remaja malah orang dewasa juga bahawa malam Jumaat adalah "malam seram" dengan menayangkan di kaca TV drama-drama bersiri yang bergenre seram. Selepas "Susuk" diikuti dengan "Niyang Rapik", terkini drama bersiri yang bertajuk "Keliwon" pula.
Keliwon diarahkan oleh Rashid Sibir dikatkan berbeza dengan siri yang ditayangkan sebelum ini, ”Keliwon” memaparkan kisah yang berbeza setiap minggu dengan pelakon-pelakon yang berbeza.Mungkin ini trend drama terkini di Malaysia mengikut kehendak penonton di Malaysia yang suka sangat dengan benda-benda seram ini walau pun sebenarnya penakut.
Sepatutnya malam Jumaat dihiasi dengan program-program yang berbentuk keagamaan supaya dapat memenuhi jiwa-jiwa insan yang semakin kosong di zaman fitnah ini.Walau pun bacaan Yassin bersama keluarga di malam Jumaat dikatakan khurafat oleh pihak wahabi rasanya lebih elok dari mengajar anak kita jadi semakin penakut. Nak ke bilik air rumah sendiri pun takut.

No comments:

Post a Comment