Friday, February 3, 2017

Memoir Holiday 2016

PAHANG ... PERAK... & KUALA SELANGOR

Tahun 2016 xmacam 2015 lari sikit keluar peta semenanjung. Tahun 2016 kite jalan2 dlm semenanjung je. Best sangat2 bile nampak semua happy, mama abah adik2 dan hubby. Walaupun masa bercuti kat lumut hubby kene admit ward sehari sebab kene gigit binatang berbisa dalam laut. Spoil sikit la masa tu. Down sikit sebab die x full recovery lg. So jalan tu i kene papah. Its ok, die berusaha untuk happykan ank2.

        Kat pahang semua indah2... jalan merata, smpai sakit kaki masing2. Malam kedarah durian, rambutan. Pahang actually tempat i practical dlu, so thu la kt mane tempat2 best. Pastu lajak ke Cherating... awesome gile.












ni je la mampu letak pic. Ade banyak lagi tapi tkot org tengok termuntah hijo lak hahahaha. ( Ade aku kesah....) So simpan je yg cantik2 lg tu.

Tuesday, November 29, 2016

Skodeng Menyekodeng....

Hai si tangan Kidal kembali sat...

Rasenye ade manusia tu skodeng blog ni... teke siape? siape lagi if mereke2 yg tringin nk thu life aku. Yesss... aku mmg stalker terhebat, sbb tu aku blh thu... disamping blog aku ni ade cctv. (ko mne thu ko xde blog hehehe). IG si kawan die tu dh tukar bio la, nk shit2 kan org konon xthu sedangkan die yg tuuuuuttt.... maaf aku carut ko hahahah. Lantak korg la, korg bace blog ni korg yg sakit hati kan..kan..kan.. sbb smua perihal korg je. Sape suruh hadam aku pye blog, fb, IG N BLA..BLA...
Nti untuk ko si stalker bg betine tu...tlg la smpaikan ape aku tulis ni ye... jgn igt aku xthu. Bile aku dapt 1 bende je, smua aku blh thu. kekekekekek






.....
Terima kasih pada encik husbnd, buat surprise kt bini mu ini siap bunga lg. Tp mcm biaselah if ade kek ade la my princess ni, dorg akn buat kek ni mcm dorg pye bfday... 20 November i'm become old... but maintain jiwe muda maaaa

Monday, August 22, 2016

StaLker Terhebat....

Dalam hidup aku mmg xblh ade simbol "qUESTION mARK". So aku akn cari sampai dapat cuma nk menanti BINGGO tu sama ada cepat dgn lmbt je. Now im got it. Klau perasaan post sebelum ni aku ade ckp sepupu si wani ni dh masuk jerat yg aku pasang bile die ade komen di satu ruangan group. Igt lagi x??/ klau xigt blh bace blk post yg lepas tu. Sekarang ni rupanya itu bkn sepupu tp sahabat baik si wani ni. Sahabat baik die ni lah yg die berkongsi rahsia A-Z hidop die. Bak kate semua rahsia die, die cite kat kawan baik die ni. Kawan baik die ni pn pernah masuk campur hal aku dgn wani ni. Die ni lah si batu api!

Aku xthu lak yang yg komen kt 1 page group FB tu kawan baik die sbb die gunakan nama Fb lain(Nor iman). Padahal Fb yg biase budak ni pakai aku thu ape namanye(ainna zatie). Selidik punye selidik heheheheh dh aku thu die ni siapa. Selama ni blh la dia sorokkan identiti sape die. Tp aku xbodoh, aku blh cek nama amail melalui fb yg budak ni gune. Dan firasat aku betul!! Sepupu konon, pirahhhhh! Korg ni pangkat adik2 je pada aku. Ilmu ko nk mnipu aku ni xdlm lg ye. Mohon pi menuntut dlu ok.

#aku rase ko bace blog aku ni kan WANI! SBB ko hafal nama blog aku. KIPIDAP hehehe.
# if nk stalk aku lg silakan.
#jgn meroyan lak bile nmpk pic2 membahagiakan aku dgn asben aku ye.

blog ni bkn public... hye org yg follow blog aku je blh baca. Jgn lak nk ckp aku ni aibkan org kt public lak ye. Sbb blog ni aku buat mcm diari aku shj. 

Thursday, August 11, 2016

~Dendam Tak Akan Sudah~

Mesti org anggap aku ni pendendam kan dgn caption aku kt atas tu. Sebenarnya aku very simple, org yg slh admit kesalahannya dan minta maaf. Aku sedia memaafkan. Tapi dengan prempuan ni mmg aku dh xblh nk maafkan kerana ia bkn pertama kali. Mesti korg yg bace ni tye sape prempuan tu. Macam biase la prempuan yg cube porak perandakan umah tangga aku NURUL SYAZWANI (aku rase blog aku ni ko bace kan, so please la hadam elok2).

Aku tertanya2 knpe die buat aku mcm ni... first ko dh thu asben aku ade fb lain dan ko thu die ade connect dgn prempuan lain. Knpe ko perlu like pic tu n terang2 la pic tu ternaik kt wall aku. bile aku tye jwpn ko "oh ye ke tu A.... xperasan lak...hellow tu jwpn bodoh yg xhabis blje U mcm ko. Ko igt aku bodoh. So aku layankan aje sengal ko tu. Kejadian tu berlaku pada thun 2013.

Dah hbis kes tu upenye asben aku ade buat fb baru lagi dimana si wani ni thu n jd friend tanpa pengetahuan aku. Kalau die betul n ikhlas suruh aku maafkan die mase kali pertama die fitnah aku (masa aku di U) prempuan ni xkan tikam aku dr belakang. Bkn fb je add wechat pn die add. Dalam setahun aku xthu dorg ni jalinkan shit relation. Laki ko betul2 dayus la WANI. Bila aku add kwn2 kerja ko, mula la ko menyinga, dengan tibe2 lak tu. Meroyan ke hape. Yang ko add semua member2 aku, spupu aku, xde lak aku nk mrh2. Nmpak sgt ko kecelaruan akal! Dari situ terbongkar semuanye.

Aku xslhkan sorg, aku slhkan dua2. Kalau bertepuk sebelah tgn xbunyi. Yang si suami aku ni buruk2 kan aku kononnye aku ni xmasak, xjaga mkn pakai die, smpai ke dlm kelambu pn dok ckp hal buruk bini die ni yg die nikahi. Kalau betul ape yg die ckp, wahai prempuan ko tgk sndiri asben aku dh gemuk, die suruh aku msk ape pn aku blh buat dr masakan kg hingga ke western..happy dgn aku. So ko prempuan n prempuan2 lain pn jgnla percaya sgt kate2 seorng laki klau die burukkan bini die sbb die nk meraih simpati, nk tunjuk die tu suci. Kejadian ni 2014

Aku xsangka la mulut dia ni mcm longkang. dh setahun die screenshort bnde tu, tahun 2015 baru prempuan ni post. Maknenye si wani ni ade agenda yg dh dirancang. Nak aku n suami aku bergadoh. Aku serahkan semua pada Allah. So alhamdulillah jodoh kami masih kuat. Aku masih igt, di wechat aku kami berborak hal suami die main kayu tiga dan hal die curang belakang suami die. Tp aku xde nk canangkan cerite die ni ke sesiape pn, xde nk screenshot nk malu kan prempuan tu. Sebab aku masih waras dengan dosa. Aku sebagai isteri pn xtergamak lakukan ape yg dh prempuan ni lakukan pd suami die. Mungkin la, ape yg asben aku aibkan aku n buruk2kan aku dpt die thu. Tp die xsedar MUNGKIN asben die pn buat perkara yg sama juga mcm tu aibkan die kt scandle asben die.. who knows right.... Sekurng2nya aku blh perbaiki diri if betul wlupn rase sakit tu di hati. Tapi KAU WANI???

Wani ni buat report polis kononnye asben aku ni kacau die... if kacau kenape ko melayan ye?? so dh terang2 prempuan ni saje nk huruharakan cerita. Sepatutnya aku ni yg buat report kata prempuan ni org ke3 yg cube menghancurkan umah tgge org. Tapi aku xbuat sbb mcm bende bodoh je. Pastu die buat report kate aku ni cube ugut die... hellow celah mana. Prempuan ni bwk bukti dan aku pn bawak bukti sama2 g balai polis. Terang2 bukti aku diterima pakai. Dan die terpaksa tarik balik report tu dan minta maaf pada aku. See, doa org2 teraniaya dimakbulkan.

Maaf sampai sekarang ape yg die dh buat pada aku xkan aku lupe. Dan xkan maafkan die (merangkak la ko cari aku kt sana nti). Sbb die ni lpas kes jumpe kat balai polis, die masih mengaibkan aku lg kt sepupu sepapat die, kat sedare mare die. Mcm mana aku thu? Pelanduk dh masuk jerat!! sepupu die sendiri yg post komen di ruangan 1 group di Fb. Suami aku suruh buat report n jumpe pegawai yg dlu hndle kes tu. Tapi aku mlas sbb aku pk die ni mental. Wani aku harap kau menanti KIFARAH tiba. Baru ko thu mcm mne aku rase saat ko buat aku mcm dlu.

Sekian, si tgn kidal dh penat menaip. Kite jumpe lg.


Wednesday, August 10, 2016

~FiGhT FoR mY Life~





Entah la tajuk ni kene ke dgn cerite... so bantai je la. Setahun dah berlalu. Ade perkara yang masih xdapat aku lupakan. Mengapa? sebab aku ni manusia biase, bila hati dh ditoreh hingga ke tulang putih, luka tu amek masa yg lama untuk pulih. Aku xpernah menyesal dalam perkahwinan aku. Walaupn mulut ni puake sgt main lps je ckp sbb nak kan sama2 sakit hati. Mengenali suami adalah satu permulaan cabaran untuk aku. Berkali2 dia buat perangai, dan berkali2 aku maafkan die. Kerana apa? kerana sayang tu masih ade. Semua yang berlaku, beri aku kematangan dalam nak handle susur perjalanan hidup berumah tangga. Yang penting SABAR. Kalau nak cakap menangis tu, seolah-olah air mate dh kering. Aku pernah tanya mengapa buat aku mcm ni..mcm tu.. adakah die xsayang aku? Jawapan diberi very simple,, die adalah lelaki, lelaki mmg xkan puas dgn kehidupan die. Mahu mencuba bermacam2 perkara. Seingga menyakitkan hati isteri yang dikasihi. Jawapan sygnye xpernah pudar buatkan aku tertanya2, abistu semua yg dia buat (curang) adakah tu tanda syg pada aku?

Alhamdulillah die dh sedikit berubah. Dah xde nk curang2. Nak pi mana die bawak aku skli xkire pkl berapa pn. Hfon die, dh xde pinkod n die suruh aku pgg. Di hfon die hya ade install whatsapp n fb sahaja. Semua die letak pic kami berdua. Dia hanya pkai 1 sim shje. Itu pn nom atas nama aku. Aku harap ini tanda kejujuran die pada aku. Tiada lg pembohongan. Tanda die sayang pada aku setelah semua aku luahkan yang selama ini aku pendam.



Ye..hanya dua perkara susah untuk kite kekalkan KESETIAAN dan KEPERCAYAAN. Bagi aku setelah bergelar isteri, life aku hye ade suami dan ank2 beserta mama abah n adik beradik aku. Aku dah xde kawan2. Aku hye setia pada suami yang aku sygi...xde terlintas pn nk menduakan dirinya. Walaupun ade org yang busuk hati n mulut longkang kate hati aku ni masih ade n syg ex tunang aku. HAHAHAHA mcm ko (si mlt longkang) tahu je isi ht aku kan. Kalau aku ni syg ex tunang aku, aku dh lama kembali ke die sbb masing2 masih ade syg. Tp aku pilih utk move on dgn hidup aku. ADE PAHAM (kalau ko bace la blog aku ni). Tapi yang jd tanda tnye kenpa lelaki ssh nk SETIA... ssh nk stay dgn title die, nk hormat dengan status die. Bagi perempuan lak bile kepercayaab die di nodai, jgn la harap utk dpt blk 100% mcm dlu. Hati tu dh timbul was2 setiap perkara yg ko laku kan. Wlaupun ko kate dh berubah. SO SORRY la. Kalau sekali dua ko buat mgkin blh lg nk abaikan. Tapi bila dh berpuluh kali ko ulang kesalahan yg sama pastu berpuluh kali juga ko minta maaf, ko rase????



Mcm aku ckp la 1 THUN dh berlalu tp aku xkan lupakan peristiwa tu. Antara ko si mulut busuk nama wani yg pernah aku mention kan kt entry sebelum ni. Mengaibkan aku kt fb, kt sepupu aku , kat ex tunang aku... ko yang menjalinkan hubungan dgn suami aku, tp ko yg aibkan aku. Ko dh bersuami dan dh ade ank2, xmalu ke kelakuan mcm tu. Klau ko xhormat status ko sbg isteri org, tp jge la air muke laki ko sendiri. Kalau ko xmelayan semua tu xjadi. Sebab ko melayan la menjadi2. Dah tu nk ckp suami aku ggu ko? Mental problem ko ni. Bagi aku la, lelaki if die nk kan sesuatu xkire la ape jua, ape yg die ade die akan buruk2kan. Untuk nampak kan die tu baik. Tapi hakikatnye jauh panggang dari api. Dan kau, senang2 nk menfitnah aku. Percaya dengan si mulut manis. 



Die tetap suami aku, wlupun ht ni dh di toreh2, dh berdarah hancur..andai nak cantum blk mmg dh xblh sbb dh lebur... aku pertahankan sebab masih sygkan rumah tangga aku yg dh dibina 6 thun. Walaupun aku ni kadang2 ade kepala angin. Mulut asek nak minta cerai je. Sbb ape? sbb aku dh tak tahan la weiii..... Aku sedar ape aku mintak tu slh. Dan aku admit bende tu. Tp aku ni manusia yg ade perasaan, kadang setan tu dok hasut. Selalu if berlaku pergaduhan ank mesti ade. Kesian die tgk kami ni pongpang2... ank paling kuat pn menangis n marhkan papanye suruh diam.. jgn mrh2 mama. itu je la dr mlt die. Ank akan menangis smpai tertido. Kesian sgt2 kat die. Die slalu tgk aku ni menangis. Mohon aku kuat utk kekalkan kesabaran aku. Aku hye nk bahagiakan ank2 aku. 



Dah la..panjang lak aku cite. Maaf aku xblh nk details sgt. Ckop sekadar aku lpaskan ape yg aku rase. Sampai menitik la air mata dua tiga titik baq hang dok taip cerita aku nih...



ok nnti si tgn kidal ni tulis lg nohhhhh... bye

Tuesday, July 28, 2015

Alahai Kau Buat Lagi Mak Jemah!!

xsudah ko ye...orang senyap ko lak menyalak mcm anjing kurap... ko pk ko siapa ckap aku mcm2.. aku rase ko ni ade mental problem kan..dok xdok nk cari pasai dgn aku!
Ape ko dengki sgt ye dgn aku Nurul Syazwani!!!!! ko xbahagia ko sorg je la rase xpyh nk porak perandakan hidup org lain...
huh!! aku rase ko tu ptt cermin diri ko sendiri jgn nk meninggi diri... org yg low profile la yg tidak ade APA2... sbb ko nothing! ko nk tunjuk ape kan!... aku rase ko yg mninjuk lebih sgt entah2 ape yg ko tunjuk tu ko pn xmampu nk bli... victoria secret la, prado la...tp zero dlm kocek! ye la mne xnye ko kne tgg ank 3 org kan... setakat laki ko askar alahai gji ape lah sgt... mcm aku xthu je potong sane sini tgai rm700...UPSSSS ni bkn auta tp real ko yg cite kt aku...kesian!
Org yg ko herdik ckp xde masa depan (EX KO SUAMI AKU) lg lebat gji die dr laki ko...reti sundal oi!
KO HINA AKU tp ko sediri pn dok umah free..kerajaan bg.. lg malu! tp aku dgn laki aku blh survive hidup sendiri! semua sndiri tau...ko mampu??????? hahahahaha. Jagn nk hina org, kehinaan tu blk pd ko!
sape yg nk tegakkan benang yg dah basah..ko ke aku? ko yg dok menyalak bagai kan.... aku diam je urus kerja aku,fmily aku tp ko..mcm xde kje dok nk cr gadoh lg.... kje kalau dok goyang kaki xberkat tau pompuan...tu gamaknye perangai ko cenggitu!
Aku blh thu sape yg try masuk acc blog aku... aku blh dakwa ko ceroboh hak aku! sudah2 la tu..baik ko bersih ht ko yg busuk hitam tu...bawak2 la bertaubat! jgn dok nk cr pasai dgn org..org pn meluat bce post ko kt fb..ko igt org suke ke kt ko...

Tuesday, July 14, 2015

Suka suki di Kepulauan Borneo ~ Sabah Dibawah Bayu

Best sgt bile pijak dibumi Sabah.... first time kami sekeluarge ke sini... tidur 1mlm di Kot Kinabalu... g ke pasar filipin...sesak sgt..byk mutiare dorg jual...maap aku xberkenan pakai mutiara...mama je bli byk!! Kami ke Kundasang, destinasi yg kami impikan..tempatnye yg dingin mcm genting, dpt la chalet dengan pemandangan Gunung Kinabalu depan2...mmg terbaik...ni mpt kami pergi pertama skali..Ladang Teh SABAH. Sama je mcm Cameron...... Bli la ole2 Teh SABAH...lagi sdap u ollz dr teh lipton ke Boh ke...hahahah

ni lak kami g ke  Desa Cattle Dairy Farm, Kundasang.... mcm dok ade kt switzelen gitu u ollzz... best blh bg bby lembu mnum susu...sejuk ade kt atas sana... pemandangan amat2 menarik.... masuk smua di area sabah ni xde yg free ye..smua berbayar tau. Banyak pic kenangan ambil kt cni...tp xleh la letak smua nnti ade lak yg termuntah kan...


Yang ni lak kami ke SANTUARY IKAN KELAH TERAPI,KAMPUNG LUANTI,RANAU.... nak cr tempat ni xsusah..sebelah dengan Ladang Teh...Kami pergi hr lain coz masa g ke Ladang Teh cuace dh petang.... ke cni pn kne bayaran tau...dan diberi masa 30minit sahaje ok... group akan diberi no.giliran untuk masa utk elakkan sesak dlm santuary.... hohohoho mak aiii ikan tu gigit smpai merah2 kaki den..terjerit2 la kami... ank2 pn suke sbb tgk ikan smua besar betis dewase hokeyyyy.... Boleh juge mandi bersama ikan tp bayaran lain lah yeeee..... rase 30 minit tu sekejap sgt wisel dh bunyi suruh naik.... ank2 xpuas..insya allah kami akn repeat ke sni lg....




















yg ni kt Kinabalu Park iaitu tempat para pendaki nk mulakan dakian.... kami g ke cek point ptama...sejuk sgt kt atas tu...sesekali kabus tebal menyelubungi gunung kinabali... dapat la tgk yg dorg kate tanduk donkey tu...mase tu masih ade lg... tp setelah kami pulang dlm 1 bulan berlaku gempa bumi,,semuanya hye tgl kenangan... 2 kali naik ke Kinabalu park... oleh kerana kinabalu park dekat dgn chalet..so naik la utk beli ole2... hmmm harge blh la mahalnye..ank2 dpt la sorg sekor berok, kami beli sorg selai bju...kenangan baq hang!!!


Setelah 3 malam di Kundasang kami turun semula di Kota kinabalu...so singgah la di Upside Down....ala rumah terbalik tu...masuk saje sorg rm10 ade GST lg tau...dlm rumah xblh amek gmbr sebab tu adelah kepunyaan personal pye... so blh ambil area luar jelah... Blh thn kreatif die...dgn krete kancil plat johor diterbalikkan..tandas n mcm2 lg lah... so xrugi pn masuk...mcm biase setiap tmpat akan ade ole2 kami bli..heheheheh

Muzium sabah bkn saja sekadar muzium tau dorg ade wt Kg Warisan belakang bgunan...dlm muzium xdebenarkan amik gmbar hmmmm so sad... 2x kami masuk kg warisan ni...mcm2 jnis rumah kami tgk...kali ke 2 tu sempat la berborak dgn sorg kakak ni ..dielah pnjual cenderahati n penjaga rumah2 dlm ni...mcm2 cerite setiap rumah die ceritakan...meremamg gak la bulu roma... xrugi kite jelajah SABAH ni...

Sepanjang 7 hari 6 mlm kami disana...last sekali kami ronda2 3 pulau yg terkenal disabah... lautnya masya allah cantik sgt2...tp chalet kt cni mahal2..kne ade duit yg berkepok2 if nk bermalam disini... blh tgk ikan nemo trus dr ats jabatan...mmh teruje..ank2 tgk je trus nk terjun... sbb lautnye n pantainye amat2 cntik... tgk lak perkampungan atas air... mcm2 corak umah pn ade...itulah kehidupan mereke.


Kami pn sempat g Pesta Keamatan....alhamdlillah terkene lak pada masanya... jualan murah2... dpt tgk acara peraga pakaian2 dorg...best gilerrrr

ini lah pemandangan dr chalet kami...ni pkl 6 pagi ye uolzz... pemandangan gunng kinabalu...aman damai sgt2...

 

Sambut 3 moment semasa ade kt sabah...HARI IBU..BFDAY LEESA YG KE4...BFDAY MAMA...how sweet kepergian kami ke SABAH.... HAPPY sgt2...syukur.... Terima kasih abah bawa kami smua ke sini..belanja sakan abh ye...syok tgk smua gembira... insya allah ade rezeki kite honeymoon ramai2 lg ke sini atau ke tempat lain pula.....

TAMAT